Debatt

Låga arvoden och dåliga villkor avskräcker många från att bli gode män

Gode mäns arbetsvillkor och arvoden är långt från vad de borde vara, samtidigt som kvalitetskraven på deras arbete varierar kraftigt. Det skriver Bernth Nyström, god man, Uppsala.

”För personer som inte längre kan navigera myndigheternas byråkrati eller hantera sin egen ekonomi är gode män de som kliver in och tar ansvar.”
”För personer som inte längre kan navigera myndigheternas byråkrati eller hantera sin egen ekonomi är gode män de som kliver in och tar ansvar.”Foto: Martina Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Sverige har gode män en avgörande, men ofta osynlig, roll att stötta de mest utsatta i vårt samhälle. De hjälper personer som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte själva kan bevaka sina intressen, rättigheter eller hantera sin ekonomi.

Komplext uppdrag

Uppdraget är inte bara ett förtroendeuppdrag, utan en insats för rättvisa och omsorg i välfärden – en grundsten i det samhälle vi alla vill ha. Trots detta är gode mäns arbetsvillkor och arvoden långt från vad de borde vara, samtidigt som kvalitetskraven på deras arbete varierar kraftigt. Det är dags att vi ser över både stödet för gode män och de krav vi ställer på deras insatser.

Gode män är ofta den enda länken mellan individen och samhället. För personer som inte längre kan navigera myndigheternas byråkrati eller hantera sin egen ekonomi är gode män de som kliver in och tar ansvar. De ser till att hyran och elen betalas, att rättmätiga bidrag söks och att den enskildes rättigheter respekteras. I många fall gör de detta i det tysta, utan vare sig uppmärksamhet eller erkännande.

Det är ett uppdrag fyllt av ansvar och komplexitet. En god man kan få hantera juridiska frågor, sociala kontakter och ekonomiska transaktioner – allt i ett syfte att förbättra livet för de mest sårbara. Deras roll är därför central för at vårt välfärdssamhälle ska fungera. Men detta ställföreträdarskap har länge präglats av bristande stöd från samhället och ett arvode som inte motsvarar uppdragets omfattning.

Att vara god man kräver tid och kunskap

Arvoden för gode män är i många fall orimligt låga i förhållande till arbetsinsatsen. I flera kommuner har arvodesnivåerna knappt justeras på decennier, och gode män förväntas utföra ett arbete som i praktiken kräver en omfattande tids- och kunskapsinsats, utan motsvarande ersättning. Detta riskerar inte bara att urholka motivationen bland nuvarande gode män, utan avskräcker även potentiellt engagerade och kompetenta personer från att sig an uppdrag.

Arvoden för gode män är i många fall orimligt låga i förhållande till arbetsinsatsen.

Den låga ersättningen speglar inte det samhällsvärde som en god man tillför. Genom att hjälpa sina huvudmän att undvika skulder, rättsliga problem och socialt utanförskap, sparar gode män samhället betydande resurser. Det är en förebyggande insats som kan förhindra interventioner från socialtjänst och rättsväsendet. Ändå förblir dessa insatser otillräckligt avlönade.

Ställ rimliga krav

Samtidigt som gode män förtjänar bättre villkor måste vi också ställa rimliga krav på kvalitet och professionalism i deras arbete. Uppdraget som god man handlar om att förvalta andra människors rättigheter och ekonomi, vilket kräver noggrannhet, etik och ansvarskänsla, Det är helt oacceptabelt att vissa gode män saknar den kompetens som kräv, eller ännu värre, missbrukar förtroendet. Det är därför viktigt att vi säkerställer att alla gode män har tillräcklig utbildning och ett kontinuerligt stöd för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.

Därför har jag tre förslag till förbättring:

  • Höjda arvoden och bättre arbetsvillkor
    Kommunerna måste säkerställa att arvodena för gode män speglar arbetsinsatsen och ansvaret. Detta skulle inte bara erkänna deras viktiga roll, utan också locka fler kompetenta personer till uppdraget.
  • Utbildning och stöd
    Alla gode män bör erbjudas en grundläggande utbildning som täcker juridiska och ekonomiska aspekter, samt fortlöpande stöd under uppdragets gång. Det skulle minska risken för felaktig hantering och skapa en högre standard på ställföreträdarskapet.
  • Tydligare tillsyn och uppföljning
    Det är avgörande att kommunerna och överförmyndarnämnderna har tillräckliga resurser för att följa upp gode mäns arbete. Detta för att kunna ge ställföreträdarna den hjälp de behöver för att lyckas i sina uppdrag.

Samhällets tysta hjältar

För att gode män ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete behöver vi erkänna deras insats på riktigt. Det är dags att vi förbättrar villkoren för dessa tysta hjältar, samtidigt som vi höjer kraven och stödet för att säkerställa att varje individ som behöver en god man får en som är kompetent, etisk och engagerad.

Vår välfärd bygger på att de som inte själva kan, får hjälp av andra. Gode män fyller denna funktion, men de kan inte göra det ensamma. De förtjänar vårt stöd – och rimliga krav.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024