Debatt

Nykterhetsorganisationer: Vuxnas missbruk gör att barns fria lek ersätts med ångest

Genom att värna om en alkoholpolitik som sätter barnens bästa i centrum kan vi minska alkoholens skadliga inverkan på barn och unga. Det skriver företrädare för nykterhetsorganisationerna IOGT-NTO, Junis, UNF och NSF.

I våra verksamheter ser vi dagligen hur barn och ungas situationer förvärras i hem präglade av alkoholberoende, skriver debattörerna.
I våra verksamheter ser vi dagligen hur barn och ungas situationer förvärras i hem präglade av alkoholberoende, skriver debattörerna.Foto: Martina Holmberg/TT/Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Lucas Nilsson
Förbundsordförande IOGT-NTO 
Mona Örjes
Förbundsordförande Junis  
Anders Ödman
Förbundsordförande Nykterhetsrörelsens scoutförbund (NSF)
Jane Segerblom
Förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) 

Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt fylld av nyfikenhet, lek och framtidstro. Kort sagt, en barndom där barn får vara barn. För oss innebär det att vi måste skapa ett samhälle som prioriterar och möjliggör detta.

Vuxnas alkoholkonsumtion skadar barn

Tyvärr är det alltför många barn som i stället växer upp i otrygghet och där fri lek och glädje ersätts med tungt ansvar och ångest. Med anledning av världsdagen för psykisk ohälsa är det dags att vi sätter barn och ungas psykiska hälsa i centrum och förebygger en av de största orsakerna till psykisk ohälsa bland många barn – vuxnas alkoholkonsumtion.

I våra verksamheter ser vi dagligen hur barn och ungas situationer förvärras i hem präglade av alkoholberoende. De oroar sig för sina föräldrar, de tar ansvar för saker som de inte ska behöva och de upplever en ensamhet och utsatthet som inte går att beskriva. Många av dessa barn och unga tvingas leva i miljöer som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Ofta är denna skada svår att identifiera vilket gör att dessa barn sällan blir sedda i samhället.

Missbruk sätter djupa spår

Det är välkänt att barn som växer upp i miljöer där det finns alkoholberoende har betydligt högre risk för psykiska och fysiska hälsoproblem. Det kan röra sig om allt ifrån stress, ont i magen och känslan av att inte passa in till ätstörningar, våldsutsatthet och depression. Förutom att det begränsar dessa barn i sin uppväxt sätter det även djupa spår i resten av livet och är svårt att behandla bort med tiden. Dessutom löper dessa barn en mycket större risk att själva utveckla beroenden senare i livet.

Det är välkänt att barn som växer upp i miljöer där det finns alkoholberoende har betydligt högre risk för psykiska och fysiska hälsoproblem.

Som representanter för fyra organisationer som arbetar nära barn och unga, vet vi att det finns mycket som kan göras för att skapa ett samhälle där alla barn får en trygg uppväxt. Genom en omsorgsfull politik som sätter barnens bästa i fokus, genom ett aktivt förebyggande arbete samt tidiga insatser och stödjande miljöer kan vi göra verklig skillnad. Redan i dag gör både skolor och många civilsamhällesorganisationer detta genom att möjliggöra samtal om psykisk ohälsa bland unga och att bryta tystnaden och stigmat som ofta är kopplat till det.

Sätt barnens bästa i centrum

Den största skillnaden sker dock inte i de enskilda samtalen, utan i vår gemensamma politik. Genom att värna om en alkoholpolitik som sätter barnens bästa i centrum kan vi minska alkoholens skadliga inverkan på barn och unga. Lösningar som att öka antalet alkoholfria områden i samhället eller att höja priset på alkohol är beprövade metoder för att minska alkoholkonsumtionen och därmed skadorna.

Vi uppmanar Sveriges beslutsfattare att fortsätta främja politiska lösningar som sätter barns hälsa först. En sådan politik skyddar inte bara barn från de direkta och indirekta konsekvenserna av vuxnas alkoholkonsumtion, utan ger också fler unga en möjlighet att växa upp i trygga och stabila miljöer. De förtjänar miljöer som främjar nyfikenhet, utveckling och lek.

Nämnda personer

Lucas Nilsson

Förbundsordförande IOGT-NTO

Mona Örjes

Förbundsordförande Junis
Lärarexamen (Uppsala uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024