Debatt

Skolinspektionen borde ta över fler icke-fungerande skolor

Mer än var tredje elev lämnar nian utan godkända betyg. Det är en skandal som skapats i Göteborg och som staden visat sig oförmögen att lösa. Nu måste Skolinspektionen ges större möjligheter och befogenheter att ta över skolor som inte fungerar, skriver Axel Josefsson (M), oppositionsråd, Göteborg.

Göteborg utmärker sig som den av Sveriges storstäder med sämst skolresultat, skriver debattören.
Göteborg utmärker sig som den av Sveriges storstäder med sämst skolresultat, skriver debattören.Foto: TT/Pressbild Moderaterna i Göteborg
Axel Josefson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje år går 1 000 unga göteborgare ut nian utan gymnasiebehörighet. Det är 1 000 potentiellt nya arbetslösa. I åtta av Göteborgs Stads 44 grundskolor uppnår max varannan elev behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Problemen är störst i utsatta områden. Det är en perfekt rekryteringsbas för kriminella gäng.

Den officiella statistiken från vårterminen 2024 innehåller tyvärr fler dystra siffror. I 15 (var tredje!) av Göteborgs Stads grundskolor uppnår inte ens hälften av niorna godkända betyg i alla ämnen. Mer än var tredje (35 procent) av alla elever går ut nian utan godkända betyg i samtliga ämnen.

Göteborg utmärker sig som den av Sveriges storstäder med sämst skolresultat. I den nationella statistikdatabasen Kolada finns 12 olika mått som relaterar till slutbetyg inom den kommunala skolan. I samtliga 12 är Göteborg sämre än Stockholm, Malmö och Uppsala. Det spelar ingen roll om man tar hänsyn till andel nyinvandrade, socioekonomisk bakgrund eller något annat. Göteborg har sämst skolresultat.

Inflationen eller utvecklingen av statsbidragen har inte drabbat Göteborg hårdare än någon annan kommun.

Pengar är inte problemet

Samtidigt lägger inte Göteborg mindre pengar på skolan än andra kommuner. Tvärtom är kostnaden per elev högre i Göteborg än i både Malmö och Uppsala samt bara något lägre än i Stockholm. Enligt Kolada lägger Göteborg 612 miljoner kronor mer på grundskolan än kommuner med liknande förutsättningar. Det hade gått att förstå om det gett bättre resultat. För 612 miljoner kronor skulle Göteborgs Stad exempelvis kunnat anställa fler än 750 lärare.

Pengar är alltså inte problemet. Hade det handlat om det hade Göteborgs skolelever inte klarat sig sämre än andra. Inflationen eller utvecklingen av statsbidragen har inte drabbat Göteborg hårdare än någon annan kommun.

Göteborg är inte heller sämre lottat när det gäller kompetenta lärare än någon annan stad. Som växande storstad borde vi ha några av de bästa lärarna i landet. Detta är också mitt intryck när jag är ute i skolorna och ser all den kompetens som Göteborgs lärarkår besitter. Och vi har inte fler elever i friskolor än jämförbara kommuner – för att avfärda en annan favoritbortförklaring till de dåliga skolresultaten.

Resultatet av ett systemfel

De dåliga skolresultaten är resultatet av ett systemfel som tillåtits fortgå alltför länge. Jag erkänner att vi moderater inte lyckades vända trenden under våra fyra år vid makten och jag är ödmjuk in för att det krävs ett hårt och långsiktigt arbete för att komma tillrätta med problemen. Men jag skulle inte vara ärlig om jag inte påpekade att det allra tyngsta ansvaret vilar på Socialdemokraterna har styrt Göteborg i 41 av de senaste 50 åren. Det är Socialdemokraterna som etablerat de strukturer och den kultur som präglar Göteborgs Stad och dess förvaltningar.

De dåliga resultaten är ett svek mot Göteborgs barn och unga. I ingen annan verksamhet hade ett liknande resultat accepterats. Vi moderater har därför föreslagit att man måste kunna stänga skolor som underpresterar. Skolor där inte ens hälften av eleverna får godkända betyg i alla ämnen kan inte få fortsätta bedriva verksamhet.

Jag vill därför att Skolinspektionen får utökade befogenheter att antingen stänga eller ta över driften av skolor som inte fungerar. Vi har tidigare sett hur Skolinspektionen tog över driften av Storvretskolan i Botkyrka efter omfattande problem. Detta borde ske oftare. När mer än var tredje barn inte får den utbildning hen har rätt till kan inga alternativ uteslutas. Göteborgs barn och unga kan inte fortsätta att luras in i skolor som inte fungerar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024