Rapport: Stärk NT-rådets roll

Låt Vårdansvarskommittén utreda ökad nationell jämlikhet i införandet av särläkemedel och stärk NT-rådets roll. Det förslaget lämnar Kommissionen för innovativa särläkemedel i en rapport.

Jonas Andersson har tagit fram åtta förslag för att förbättra införandet av särläkemedel.
Jonas Andersson har tagit fram åtta förslag för att förbättra införandet av särläkemedel.Foto: Daniel Wångsten
Linda Berglund

Förslagen
  • Staten bör totalt öka statsbidraget för läkemedel till regionerna och öronmärka en viss andel av detta för finansiering av särläkemedel.
  • Regionerna bör bilda ett gemensamt kommunalförbund för att framför allt vara mottagare av ett öronmärkt statsbidrag för särläkemedel och i sin tur finansiera merparten av regionernas kostnader för särläkemedel.
  • NT-rådets funktion bör bli en del av det regiongemensamma kommunalförbundet och få dess uppdrag att svara för horizon scanning, företräda kommunalförbundet i prisförhandlingar med läkemedelsbolagen gällande särläkemedel och bidra till att särläkemedel introduceras på ett jämlikt sätt.
  • TLV bör få i uppdrag att utforma modeller som gör att sjukdomens svårighetsgrad och bristen på andra behandlingsmöjligheter väger tyngre när det kommer till betalningsvilja.
  • För särläkemedel bör det införas en modell för prissättning på dessa produkter och där den sker genom dialog i en förhandlingsupphandling mellan det regiongemensamma kommunalförbundet och läkemedelsbolagen.
  • Tydliga tidsgränser bör finnas i introduktionsprocessen efter att ett särläkemedel har godkänts av EMA och läkemedelsbolaget har ansökt om introduktion i Sverige. TLV:s tidsspann bör kortas.
  • Regionerna och läkemedelsbolagen bör enas om att gemensamt höja ambitionerna vad gäller kliniska studier av särläkemedel i Sverige.
  • Regionerna och läkemedelsbolagen bör gemensamt sträva efter att över tid utveckla olika former av utfallsbaserade ersättningsmodeller.
Rapporten, som presenterades i Almedalen under onsdagen innehåller åtta förslag som ska svara på den övergripande frågan om hur staten och regionerna kan justera dagens system på ett sätt som

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024