Debatt

Replik: Tobaksskatterna borde differentieras

Det viktigaste tobaksindustrin kan göra i sitt hållbarhetsarbete är att få dagens rökare att helt sluta med cigaretter eller om de vill fortsätta med nikotin gå över till mindre skadliga alternativ. Det skriver Claude Guiron, Nordisk vetenskaplig direktör, Swedish Match.

 Vi behöver göra mer för att fasa ut cigaretterna helt. Swedish Match kan dock inte klara detta på egen hand, skriver debattören.
 Vi behöver göra mer för att fasa ut cigaretterna helt. Swedish Match kan dock inte klara detta på egen hand, skriver debattören.Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De båda professorerna Peter Friberg och Maria Nilsson menar i en debattartikel i Altinget den 1 oktober att det är dags att diskutera hur bland annat tobaksindustrin ska ta sitt ansvar för en mer hållbar samhällsutveckling. Vi håller helt med om att alla industrier ska ta ansvar för sitt egna klimatavtryck och ställa om sin verksamhet så att de bidrar till att FN:s klimatmål uppnås.

Läs också

Det viktigaste tobaksindustrin kan göra i sitt hållbarhetsarbete är att få dagens rökare att helt sluta med cigaretter eller om de vill fortsätta med nikotin gå över till mindre skadliga alternativ.

Detta ansvar tar delar av tobaksindustrin redan i dag, inte minst vi på Swedish Match och vårt ägarbolag Philip Morris International (PMI) som tydligt satt upp visionen om en rökfri värld. Sedan 2008 har PMI investerat över 120 miljarder svenska kronor i att utveckla och kommersialisera rökfria, mindre skadliga, produkter. I bolagets forskning och utveckling går hela 99% till att utveckla de rökfria produkterna och i den kommersiella verksamheten går 74% av resurserna till den rökfria delen.

Sverige på god väg att bli rökfria

Detta ger resultat. I dag kommer 38 % av bolagets globala nettoomsättning från rökfria produkter. Målet är att senast 2030 ska två tredjedelar av bolagets nettoomsättningen komma från rökfria produkter. I Sverige är vi redan på god väg att nå visionen om att bli rökfria och Sverige kan bli det första landet i västvärlden att nå målet, tack vare en hög användning av rökfria tobaksprodukter i form av snus och nikotinpåsar.

I Japan kan vi också se en mycket positiv utveckling sedan PMI 2014 lanserade system för uppvärmd tobak. Sedan lanseringen har andelen dagligrökare i Japan minskat från 19,6 % till 10,6 %. En liknande utveckling kan vi se i Nya Zeeland där myndigheterna aktivt informerar vuxna rökare att byta till mindre skadliga och rökfria alternativ. Dagligrökningen i Nya Zeeland 2018/19 var 12,9 % och har nu gått ned till 6.8 %, nära en halvering på bara ett par år.

I dag är det strax över fem procent som är dagligrökare i Sverige och när dagligrökningen går under fem procent anses landet vara rökfritt. Men även den dag Sverige blir rökfritt kommer det fortfarande finnas över 500 000 dagligrökare i Sverige och globalt över en miljard. Vi behöver därför göra mer för att fasa ut cigaretterna helt. Swedish Match  kan dock inte klara detta på egen hand. Det krävs att beslutsfattare och myndigheter arbetar tillsammans med tobaksindustrin för att uppnå målet. Vi ser gärna fler åtgärder och beslut som stödjer den omställning tobaksindustrin genomgår och då måste man tänka bredare än bara i termer av förbud och att pålägga industrin nya generella kostnader.

Differentiera tobaksskatterna

Vi tror att en bättre väg är att stimulera företag att ställa om genom differentierade skatter baserat på produkters olika skadegrad och att myndigheter proaktivt informerar användare om att mindre skadliga alternativ finns. Rent konkret kan det ske genom att införa en princip för tobak som minskar de medicinska och sociala skador som tobaks- och nikotinprodukterna orsakar istället för att minska den totala konsumtionen. På så sätt hamnar fokus på de mest skadliga produkterna och risken minskar att rökarna blir fast med cigaretterna som är de mest skadliga produkterna.

  • Differentiera tobaksskatterna utifrån produkternas olika skadeverkningar. Cigaretterna som är de mest skadliga produkterna ska beskattas hårdast medan snus och vitt snus som är mindre skadliga produkterna bör beskattas mindre. Redan har riksdagen tagit beslut i denna riktning där skatten på cigaretterna höjs och skatten på snus sänks.
  • Ge myndigheterna rätt att informera vuxna rökarna om de olika tobaks- och nikotinprodukternas relativa skadeverkningar. I dag får inte myndigheter informera om produkternas olika skadeverkningar utan samtliga tobaks- och nikotinprodukter dras över en kam.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024