Expert sågar vårddebatten: ”Svensk sjukvård lider av en psykos”

Svensk sjukvård och tillhörande debatt befinner sig i en ”psykos”, präglad av föreställningar som inte stämmer överens med riktiga förhållanden. De verkliga problemen går i stället att finna i ledarskapshierarkin. Det säger sjuksköterskan och omvårdnadsprofessorn, Anna Forsberg.

Foto: Daniele D'Andreti
Lukas Marklund

Den svenska vårddebatten speglar en bred diskussion om Sveriges sjukvårdssystem och kretsar kring flera viktiga frågor som rör organisation, resurser och tillgänglighet. Det diskuteras ofta om hur vårdköer och bemanning påverkar tillgången till vård och hur resurserna ska fördelas för att möta befolkningens behov. 

Altinget har pratat med Anna Forsberg, som har lång erfarenhet som sjuksköterska och är Europas enda kliniska omvårdnadsprofessor inom transplantationsvård. Hennes tillståndsanalys av svensk sjukvård är kontroversiell ur flera perspektiv och står ofta i direkt kontrast mot vad politiker, sjukvårdsledare och vårdpersonal har att säga. 

Om Anna Forsberg
  • Sjuksköterska sedan 35 år tillbaka.
  • Klinisk omvårdnadsprofessor på thoraxkliniken på Skånes universitetssjukhus.
  • Representant för Skandinavien och Estland i The European Society for Organ Transplantation.
  • Ämnesansvarig på sjuksköterskeutbildningen vid Lunds universitet.

– Sjukvården har enorma ledarskaps- och organisationsproblem och jag blir ständigt förvånad över oförmågan att styra. De problemen löser man inte genom att ösa på med mer pengar eller anställa ny personal, säger Anna Forsberg. 

Tillräckliga medel finns

Hon är övertygad om att vården både har finansiella medel och tillräckligt med personal för att klara sitt samhällsbärande uppdrag. Problemen, enligt Forsberg, går snarare att finna i ledarskapskedjorna och i de arbetssätt och rutiner som finns på många svenska kliniker. 

Anna Forsberg. 
Anna Forsberg.  Foto: Martin Magntorn.

– Väldigt få sjukhus är underbemannade, de flesta är snarare överbemannade. Jag är av den uppfattningen att svensk hälso- och sjukvård lider av en psykos där man har föreställningen att man både är kort om folk och pengar fast man egentligen inte är det, säger Anna Forsberg och fortsätter: 

– Sjukvården präglas av en utbredd funktionell dumhet, med arbetssätt som inte är värdeskapande för vare sig personal eller patienter. 

Begreppet ”funktionell dumhet” myntades av professor Mats Alvesson, som tillsammans med hjärtläkaren Stella Cizinsky, skrev boken ”Dumhetsbekämpning” där de bland annat lyfter hur dysfunktionella arbetssätt och rutiner försämrar patientsäkerheten och effektiviteten i vården.

Förlorad mellanmänsklig aspekt

Anna Forsberg tycker att begreppet fångar kärnan i problematiken på svenska sjukhus. Att dåliga arbetsrutiner skapar förvirring bland sjukvårdspersonalen och oregelbundenhet för patienterna. Hon säger att svensk sjukvård helt tappat den mellanmänskliga aspekten på grund av ”den totala bristen på kontinuitet” i mötet mellan patient och vårdare. Denna viktiga aspekt för patientsäkerheten försvagades av bristfälliga regelverk och rutiner, men förlorades när svensk sjukvård skulle organiseras efter samma filosofi som den japanska bilindustrin, är Forsbergs slutsats.

Funktionell dumhet

Begreppet kan förklaras som ett samlingsbegrepp för att beskriva olika aspekter som karaktäriserar en ineffektiv och organisatoriskt krånglig verksamhet. 

  • Den första aspekten är brist på reflexivitet, det vill säga brist på nytänkande. Arbetsstyrkan arbetar utefter en given logik och är oförmögen att röra sig utanför den. I stället för att uppmuntra initiativ till nya arbetssätt präglas verksamheten av trångsynthet och regelverksrytteri. 
  • Den andra aspekten är frånvaro av berättigande eller sakskäl, som beskriver en arbetsplats som saknar tydliga skäl och anledningar till varför vissa arbetsrutiner, beslut eller handlingar genomförs. Frågor om ”varför?” ignoreras och hänvisas till rang, konvention, regelverk eller tabu utan kritisk reflektion. 
  • Den tredje aspekten är avsaknaden av substantiellt resonerande, och belyser hur frånvaron av konstruktiv dialog kring hur arbetsuppgifter kan eller bör genomföras resulterar i ett okritiskt tillvägagångssätt som sätter effektivisering av befintlig rutin före rationell utveckling. 

 


Källa: Dumhetsbekämpning, s. 77-79

Anna Forsberg säger att dålig styrning och undermåligt ledarskap är den avgörande orsaken bakom krisen inom svensk sjukvård och att detta skapat ohållbara relationer mellan sjuksköterskor och chefer vilket i förlängningen påverkar patienterna negativt. Efter framgångarna på thoraxkliniken i Lund, anställs hon numera av andra sjukhus för att få ordning på detta. Hennes bok ”Gör om, gör rätt” ligger till grund för hennes omställningsarbete. 

– Syftet med ”gör om gör rätt”-projekt är att få en förändring från ledarskapshåll ända ner till de enskilda enheterna och avdelningarna, säger Forsberg.

Ansvaret för sjukvården bör förstatligas 

Sjukvården i Sverige är främst ett ansvar för landets 21 regioner. Regionerna driver de flesta sjukhusen och vårdcentralerna och ansvarar för deras organisering och finansiering. Ett upplägg som Anna Forsberg ser stora problem med och vill avskaffa. 

– När staten ger pengar till regionerna så går de in i ett svart hål. Regionerna misslyckas med sin redovisning och går konstant med underskott. De har ju per definition diskvalificerat sig själva. Hur är det möjligt att ha miljardunderskott på vartenda sjukhus i Sverige?

Anna Forsbergs uppfattning är att regionerna missköter sitt uppdrag och att sjukvården i stället helt borde övergå till statlig regi. Hon tror att detta framför allt hade skapat bättre förutsättningar ur ett jämlikt vårdperspektiv.

– Jag menar att politikerna måste börja syna korten och se verkligheten för vad den är. Det hela är lite som berättelsen om kejsarens nya kläder. Till slut var det ju en liten pojke som sa: Men kejsaren är väl ändå väldigt naken, eller?

Nämnda personer

Anna Forsberg

Professor i transplantation och omvårdnad Lunds universitet
Doktor i omvårdnad

Mats Alvesson

Professor i företagsekonomi vid Lunds universitet, organisations- och ledningsforskare
fil. dr. i företagsekonomi (Lunds uni. 1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024