Debatt

Högsta arbetslösheten på 10 år – varför görs inte mer?

Sverige har den högsta arbetslösheten på tio år, om vi bortser från åren med pandemin och den tredje högsta i EU – samtidigt som Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka medel som inte används. Ändå diskuteras arbetslösheten knappt. Det saknas kraftfulla svar för att möta arbetslösheten och så har det varit, oavsett regering, under flera år. Det skriver Anders Henriksson och Monika Sonde, SKR. 

Under de senaste fem åren har Arbetsförmedlingen avlövats med resultatet att den lokala förankringen på många håll har gått förlorad. Långtidsarbetslösa, bristande svenska och personer med funktionsnedsättning får inte tillräckligt stöd för att kunna etablera sig, skriver debattörerna.
Under de senaste fem åren har Arbetsförmedlingen avlövats med resultatet att den lokala förankringen på många håll har gått förlorad. Långtidsarbetslösa, bristande svenska och personer med funktionsnedsättning får inte tillräckligt stöd för att kunna etablera sig, skriver debattörerna.Foto: Pressbilder SKR/Montage
Anders Henriksson
Monica Sonde
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Arbetsgivare saknar personal och arbetslösa saknar möjligheter. Vad som gör ont värre är att de problem vi har sett på svensk arbetsmarknad har funnits länge. Nog har vi diskuterat missmatchen på arbetsmarknaden i flera decennier?  

Det finns heller ingen anledning att tro att detta skulle kunna lösa sig självt, i ett läge där en begränsad invandring och vikande födslotal gör att allt färre kommer att behöva försörja allt fler.

Regeringen måste börja föra en arbetsmarknadspolitik som faktiskt motverkar arbetslöshet och utanförskap och bidrar till tillväxt och välfärden.

Under de senaste fem åren har Arbetsförmedlingen avlövats med resultatet att den lokala förankringen på många håll har gått förlorad. Långtidsarbetslösa, bristande svenska och personer med funktionsnedsättning får inte tillräckligt stöd för att kunna etablera sig.  

Regeringen måste börja föra en arbetsmarknadspolitik som faktiskt motverkar arbetslöshet och utanförskap och bidrar till tillväxt och välfärden. Ett Sverige där: 

Fler går från bidrag till jobb

Regeringen har aviserat en reform med aktivitetskrav för ekonomiskt bistånd, men lämnar inget besked till kommunerna i budgeten för 2025. Kommunerna behöver få ett uppdrag att bedriva kunskapsbaserade jobbinsatser som når ut till de som behöver det som mest. Arbetsförmedlingen och dess privata aktörer räcker inte till för de som står längst ifrån arbetsmarknaden. 

En vuxenutbildning med starka förutsättningar att leda till bristyrken

Regeringens goda engagemang i yrkesvux måste tas till nästa nivå. Det är dags att genomföra liggande utredningsförslag om långsiktiga statsbidrag. Under mandatperioden har nya satsningar aviserats varje halvår – beslut med kort framförhållning som gör det svårt att omsätta medel till faktiska studieplatser. 

Arbetsförmedlingen är närvarande och likvärdig i hela landet

Lokal och regional förtrogenhet krävs för matchning av arbetsgivare och arbetslösa, särskilt för dem längre från arbete. 200 lokalkontor har lagts ner och kommunerna uppger att samverkan med Arbetsförmedlingen haltar.

Hela samhället gör en grön omställning där staten tar sitt ansvar

Industrin ställer om för att möta kraven på mer grön teknologi. För att Sverige ska vara ledande i omställningen och klara tuffa tider krävs långsiktighet och tydliga planeringsförutsättningar, för att möta behov av bostäder, vård, skola och omsorg. Staten behöver bidra för att underlätta liksom dela de finansiella riskerna med de kommuner som tar ansvar för att möjliggöra industriinvesteringarna. 

Arbetskraftsinvandring bidrar till kompetensförsörjningen

För att möta den demografiska utmaningen krävs rörlighet för arbetskraft över gränser. Regeringens höjningar av försörjningskrav förvärrar en redan ansträngd kompetensbrist i vårt land. 

Unga får sin första rad på CV:t genom feriejobb

Regeringar, oavsett färg, har lanserat satsningar på feriejobb med vårbudgeten då kommunerna i praktiken redan är klara med sin planering. En långsiktig satsning med besked i höstbudgeten skulle lägga grunden för att fler unga får insteg på arbetsmarknaden. 

Regeringen samarbetar med alla sektorer för en utvecklad arbetsmarknadspolitik

I de dialoger som sker mellan arbetsmarknadens parter och statliga aktörer behöver den kommunala sektorn vara med.  

Statens passiva hållning i förhållande till arbetslösheten hämmar utvecklingen för välfärden, näringslivet och den gröna omställningen. Varje individ som inte tas tillvara förlorar. Samhället förlorar. Och välfärden bär stora kostnader för det. Vi behöver en arbetsmarknadspolitik som med alla till buds stående medel jobbar för att sänka arbetslösheten – där ansvaret är nationellt, men som fungerar lokalt.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024