Debatt

Replik: Lyssna både på näringslivet och studenterna i bostadsfrågan

Debattörerna har rätt i att det behövs fler åtgärder, men Boverkets föreslagna lättnader i byggkraven för studentbostäder är en viktig pusselbit. Det skriver Christina Heikel, Stadsutvecklingsansvarig, Västsvenska Handelskammaren och Stina Olén, VD Studentbostadsföretagen.

Genom att bygga fler och bättre bostäder, anpassade till studenternas faktiska behov och med rimliga hyresnivåer, kan vi stärka Sverige som kunskapsland. De föreslagna byggkravslättnaderna kan spela en avgörande roll för att skapa en hållbar bostadsmarknad. Det skriver Christina Heikel (t.v) och Stina Olén (t.h)
Genom att bygga fler och bättre bostäder, anpassade till studenternas faktiska behov och med rimliga hyresnivåer, kan vi stärka Sverige som kunskapsland. De föreslagna byggkravslättnaderna kan spela en avgörande roll för att skapa en hållbar bostadsmarknad. Det skriver Christina Heikel (t.v) och Stina Olén (t.h)Foto: Pressbild Västsvenska handelskammaren/Pressbild Studentbostadsföretagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Läs också

Studentbostadsfrågan är avgörande, både på ett individuellt plan för den som ska studera och för landets framtida konkurrenskraft. För att universiteten ska fortsätta attrahera talanger och bidra till näringslivets kompetensförsörjning krävs fler studentbostäder – och de måste vara prisvärda, välplanerade och centralt belägna. Regeringen gör klokt i att lyssna till organisationer som varje dag möter studenternas efterfrågan och kämpar för att förbättra tillgången på bostäder.

Den nya rapporten Studenter och studentbostäder i Göteborg, framtagen av Inobi på uppdrag av Göteborgs Förenade Studentkårer, bedömer att det behövs minst 5 000 nya studentbostäder till 2035 för att uppnå balans på marknaden och göra staden mer attraktiv som studieort. Över tid hämmar den bristande bostadssituationen såväl ungas livschanser, som svensk tillväxt och innovationskraft. Men problemet är inte bara ett Göteborgsfenomen; precis som debattörerna säger, väljer studenter bort flera studieorter på grund av oron att inte hitta någonstans att bo.

Rätt typ av bostäder

Att lösa studentbostadsutmaningen handlar inte bara om att öka byggandet, utan om att bygga rätt typer av bostäder, på rätt platser och till rimliga kostnader. En studie bland ungdomar visar att en tredjedel med dålig familjeekonomi väljer bort studieorter på grund av bostadssituationen. Att erbjuda fler studentbostäder med rimliga hyror är avgörande för att alla, oavsett bakgrund, ska kunna studera och ta steget in i vuxenlivet. Det handlar om tillgänglighet till högre utbildning.

Med fler bostäder på samma yta, blir boendekostnaderna lägre.

Debattörerna har rätt i att det behövs fler åtgärder, men Boverkets föreslagna lättnader i byggkraven för studentbostäder är en viktig pusselbit. Det gör att byggkostnaderna kan sänkas och fler bostäder kan byggas med de kvaliteter som studenter faktiskt efterfrågar, utan att kompromissa med tillgängligheten för de som verkligen behöver den. 

Regellättnader ger fler bostäder per projekt

Förslaget innebär lättare byggkrav och en flexibilitet i byggandet, som möjliggör mer yteffektiva planlösningar och ökar antalet bostäder i varje projekt. Det är särskilt betydelsefullt i städer som Göteborg där universiteten ligger centralt i staden, markpriserna är höga och ytan begränsad. Med fler bostäder på samma yta, blir boendekostnaderna lägre. Dessutom kan man skapa mer trivsamma bostäder genom att omfördela yta från hall och badrum till utrymme för samvaro och studier.

Studentbostäder är som vi ser det en strategisk framtidsinvestering. Det politiska ansvaret är varje kommuns, men också regeringens i regelverk som möjliggör för bättre byggmöjligheter. Med större flexibilitet i byggkraven kan vi skapa bättre studentbostäder än vad dagens regelverk tillåter.

Genom att bygga fler och bättre bostäder, anpassade till studenternas faktiska behov och med rimliga hyresnivåer, kan vi stärka Sverige som kunskapsland. De föreslagna byggkravslättnaderna kan spela en avgörande roll för att skapa en hållbar bostadsmarknad.  

Tidigare inlägg i debatten

Lyssna inte på näringslivets kreativa men ogenomtänkta bostadsförslag

Regeringen måste sluta låta näringslivet styra bostadspolitiken om studenter ska ges en chans att få boenden som är både rimliga och värdiga. Det skriver företrädare för Jagvillhabostad.nu och Stockholms studentkårer.
 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024