Slutreplik: FHM borde ta aktivisterna mot snuset i örat
Regeringen finns inte till för att serva myndigheterna, vilket Stjerna & övriga debattörer tycks tro. Det skriver företrädare för Snuskommissionen i en slutreplik.
Företrädare för Snuskommissionen
Se undertecknare i faktarutanAnders Milton
ordförande i Snuskommissionen, tidigare vd och ordförande för Läkarförbundet
Kinna Bellander
ledamot i Snuskommissionen, tidigare bl a verksam på MTG AB och TV4
Karl Fagerström
ledamot i Snuskommissionen, docent och forskare kring tobak och nikotin
Göran Johnsson
ledamot i Snuskommissionen, tidigare ordförande för IF Metall
Det får de förstås tycka. Men det går helt på tvärs med hela den svenska parlamentarismen där myndigheterna lyder under regeringen och har som uppgift att genomföra regeringens i regleringsbrev utfärdade direktiv. Om myndigheten obstruerar dessa direktiv måste regeringen agera. Detta är Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Olivia Wigzell helt medveten om. Regeringen finns alltså inte till för att serva myndigheterna, vilket Stjerna & övriga tycks tro.
Ska skattepengar gå till sånt här?
Därför är det också tveksamt att våra skattemedel ska användas till att finansiera Stjernas Non Smoking Generation som uppenbarligen använder medlen för att propagera för denna typ av myndighetsmyteri.
Om dessutom Folkhälsomyndigheten nu vilar på en sådan ”vetenskaplig grund” som både Wigzell själv och Stjernas gäng hävdar kan myndigheten visa det genom att ta författarna i örat när de kommer med helt felaktiga påståenden om en ökad nikotinkonsumtion i Sverige. CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) som Non Smoking Generation normalt gillar att citera, har i sin senaste rapport slagit fast att nikotinkonsumtionen i Sverige varit konstant sedan 2019. Alltså under hela den tid när konsumtionen av det vita snuset ökat. Någonting måste ha minskat för att ekvationen ska gå ihop. Just det: cigarrettrökningen.
Vi är inte en del av tobaksindustrin
För folkhälsan är detta mycket positivt då du dör av din rökning men kan leva med ditt snus. Det är också detta samband som regeringen nu bygger sin folkhälsopolitik på. Det gillar inte Stjernas aktivister, men alla föräldrar till dagens ungdomar har nog lättare att ge politiken sin välsignelse.
Sedan skriver författarna lite raljant att vi i Snuskommissionen skulle vara en del av ”tobaksindustrin”. De vet att så inte är fallet. Vi var och är oense med tobaksindustrin. Vi är oense om historiken kring cigaretterna. Vi är oense om nikotinhalterna i det vita snuset. Vi är oense om smaksättningen av det vita snuset. Vi vill bara inte att folk ska dö i onödan av sina cigaretter när det finns fungerande alternativ som du kan leva med. Och det mest effektiva alternativet för de unga är det vita snuset. Det är ingen hälsokost men heller ingen dödlig fälla.
Snuskommissionen: Stoppa gyttjebrottningen mellan Folkhälsomyndigheten och regeringen
Vi kan inte ha myndigheter som agerar som om regeringens regleringsbrev är rekommendationer att hantera efter eget gottfinnande, skriver företrädare för Snuskommissionen.
Replik: Vädra ut tobaksindustrins inflytande
Vi som arbetar för folkhälsan och barns rätt till en tobaksfri uppväxt uppmanar våra politiker att fatta beslut och stifta lagar på vetenskaplig grund i stället för tobaksindustrins lögner. Det skriver flera forskare och företrädare för flera organisationer i en replik.
Olivia Wigzell: Vi lyder under regeringen
Myndigheten verkar för att folkhälsoarbetet bedrivs utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell i en replik.