Taiwanesiska valresultatet öppnar för mer samarbete med Europa
Taiwans regeringsparti har under åtta år närmat sig världens demokratier. Partiet vann i helgen ännu fyra år vid makten, vilket underlättar för säkerhetspolitiskt samarbete om Europa gör sig redo, skriver Jojje Olsson.
Jojje Olsson
journalist och författare baserad på TaiwanRedan innan Taiwans presidentval denna helg uttryckte William Lai, kandidat för regeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP), sin önskan att öka det säkerhetspolitiska samarbetet med Europa.
De senaste åtta åren har Taiwan under DPP rört sig bort från Kina och i stället närmat sig väst. Lai har länge tydliggjort att han avser följa nuvarande presidenten Tsai Ing–wens utrikespolitik, som avfärdas av den mer Kinavänliga oppositionen.
Efter att ha segrat med 40 procent av rösterna i ett val med tre kandidater, så återupprepade William Lai på valnatten att Taiwan ska fortsätta vandra sida vid sida med världens demokratier. Dagen därpå kom nya hot från Kina om ”stränga straff” vid minsta tecken på taiwanesisk självständighet.
Utrymme för utökat samarbete
I takt med ökad hotbild från Kina har bland annat USA, Japan och Australien fördjupat såväl ekonomiskt som diplomatiskt samarbete med Taiwan. Men för Europa har det gått långsammare.
Tjeckiska European Values Center for Security Policy är den enda säkerhetspolitiska tankesmedjan i Europa med närvaro i Taiwan. Enligt Marcin Jerzewski, chef för kontoret i Taipei, finns större utrymme för samarbete om man ser på säkerhetspolitik som en bredare koncept vilket även innefattar ekonomi.
Han berättar för Altinget hur Taiwan har dragit lärdom från Ukrainas försvar gällande behovet av asymmetrisk försvarsförmåga. Drönare är ett område där investeringar behövs.
– Europa har en väldigt avancerad industri för UAV [drönare]. Här finns utrymme för gemensam forskning och utveckling, och även gemensam produktion, då många UAV har dubbla användningsområden, säger Jerzewski till Altinget.
I november uppgav Taiwans utrikesministerium att man utsätts för tretton miljoner cyberattacker i månaden
Han nämner vidare informationsdelning som ett mindre känsligt samarbetsområde, vilket även Taiwans utrikesminister Joseph Wu har pekat ut som säkerhetspolitiskt viktigt.
Världsledande inom cybersäkerhet
Taiwan har inte bara potential som en demokratisk samarbetspartner i en region där EU har stora intressen. Man kan även lära Europa mycket inom områden som cybersäkerhet.
I november uppgav Taiwans utrikesministerium att man utsätts för tretton miljoner cyberattacker i månaden, fler attacker än något annat land utsätts för. Inför helgens val ökade attackerna mot regering, infrastruktur och teknologisektor med 3 370 procent enligt en rapport från Cloudfare.
– Vi har redan hört varningar från EU–nivå om cyberattacker från flera kinesiska aktörer mot EU och europeiska företag, säger Marcin Jerzewski.
Han säger att samarbete på detta område än är begränsat till bilateral nivå mellan Taiwan och vissa av EU:s medlemsstater. När det tjeckiska underhusets talman besökte Taiwan förra året, ingick ordförande för landets nationella byrå för information och cybersäkerhet i delegationen.
Jerzewski understryker hur Taiwans expertis utan tvivel vore till hjälp för säkerheten kring sommarens val till EU–parlamentet.
Taiwans stöd mot Ryssland
Taiwans stöd för Europas sanktioner mot Ryssland efter den fullskaliga invasionen av Ukraina har uppskattats i Bryssel, särskilt som landet är världsledande inom tillverkningen av mikrochip. Tyvärr har EU inte varit lika duktiga på att återgälda tjänsten. I privata samtal uttrycker tjänstemän här ofta en viss frustration över hur framför allt norra och västra Europa främst är intresserade av att säkerställa den egna tillgången till dessa chip, utan några större politiska gentjänster för att slå vakt om Taiwans självbestämmande.
Även ekonomiskt samarbete kan vara känsligt för Europa. Sommaren 2022 uppgraderades förvisso handelsrelationen med Taiwan, men bara halvår dessförinnan stoppade EU-kommissionen en liknande plan på grund av rädsla för repressalier från Peking.
Konsensus riskerar EU:s relevans
Marcin Jerzewski beskriver dagens EU som splittrat och därför ganska svagt i sin politik gentemot Taiwan:
– Detta är delvis en konsekvens av hur beslutsfattningen sker, då enhällighet ofta krävs. På grund av ekonomiskt inflytande från Peking så sätter flera medlemsstater stopp till försök att utveckla relationen med Taiwan.
Jerzewski menar att en förändring i EU:s utrikespolitiska beslutsfattning till kvalificerad majoritet vore ett avgörande steg för att förhindra detta. Exempelvis omöjliggörs nu omfattande bilaterala handels– och investeringsavtal av enskilda stater, trots EU–parlamentets i princip odelade stöd.
Det är just sådana avtal som enligt Taiwans regeringsparti DPP motverkar Pekings ambition att isolera landet och få befolkningen att känna sig utelämnad till en politisk union med Kina.
EU saknar redan möjlighet och vilja att stödja ett allt mer utsatt Taiwan militärt. DPP:s valseger innebär dock ytterligare fyra års öppen famn till fördjupat diplomatiskt och ekonomiskt samarbete.
Vid fortsatt tvekan inför denna möjlighet riskerar Bryssel att förlora sin relevans här.
Reslutat
Democratic Progressive Party: 40 procent
Kuomintang: 33,4 procent
Taiwan People’s Party: 26,4 procent
Antal platser i parlamentet
Kuomintang: 52 platser
Democratic Progressive Party: 51 platser
Taiwan People’s Party: 8 platser
Övriga partier: 2 platser