Efter bojkotten – Danmark uppmanar nordiska ledarna att tänka om

Den svenska regeringens beslut att inte bjuda in Färöarna till toppmötet med Zelenskyj fick Färöarnas lagman att tacka nej till tisdagens statsministermöte. Inte heller Grönland deltog efter en konflikt om deras roll i samarbetet. Nu vill Danmarks statsminister Mette Frederiksen ge de självstyrande områdena fullvärdigt medlemskap i Nordiska ministerrådet.

Grönland och Färöarna var inbjudna till tisdagens möte mellan de nordiska statsministrarna i Reykjavik men kom inte. Nu vill Danmarks statsminister Mette Frederiksen att länderna representeras i Nordiska ministerrådet på samma vis som de andra länderna.
Grönland och Färöarna var inbjudna till tisdagens möte mellan de nordiska statsministrarna i Reykjavik men kom inte. Nu vill Danmarks statsminister Mette Frederiksen att länderna representeras i Nordiska ministerrådet på samma vis som de andra länderna.Foto: Lise Aaserud/NTB/TT

REYKJAVIK/KÖPENHAMN. Färöarnas och Grönlands regeringschefer saknades vid sidan av de sex nordiska ledarna vid Nordiska ministerrådets möte i Reykjavik på tisdagen.

Nu uppmanar Mette Frederiksen (S) sina statsministerkollegor att ge de självstyrande områdena fullt medlemskap i det nordiska samarbetet.

– Kriget i Ukraina påverkar oss alla. Det har förändrat säkerhetssituationen globalt, i Europa och i den arktiska regionen. En av våra primära diskussioner dessa dagar är naturligtvis säkerhet och försvar, och alla länder bör vara med runt bordet när vi har den diskussionen, säger den danska statsministern på en pressträff. 

Frederiksens kommentar är en dold referens till mötet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som ägde rum i Reykjavik på måndagen. När det stod klart att Sverige – som i år är ordförande för Nordiska ministerrådet – inte hade för avsikt att bjuda in Färöarna till mötet med Ukrainas ledare valde lagmannen Aksel V. Johannesen att tacka nej till tisdagens toppmöte. Det uppger hans kontor för Altinget.

Inte heller Grönlands regeringschef Múte B. Egede deltog vid mötet med statsministrarna, som handlade om migration och gränsöverskridande brottslighet. Altinget har tidigare rapporterat om att han valt att pausa sitt deltagande i samarbetet, bland annat mot bakgrund av den svenska regeringens beslut att inte bjuda in Grönland till ett toppmöte i Stockholm i våras.

Konflikt om samarbetet

Grönland, Färöarna och Åland deltar i Nordiska ministerrådet men är inte fullvärdiga medlemmar. Det innebär att de inte har rösträtt vid mötena, till skillnad från i Nordiska rådet där parlamentarikerna från de självstyrande områdena får rösta.

Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland håller även så kallade N5-möten. Det var vid ett sådant möte i somras som de självstyrande områdena inte var inbjudna, vilket fick den grönländska regeringschefen Múte B. Egede att sätta sitt deltagande i rådet på paus.

Enligt den svenska regeringen, som är ordförande för Nordiska ministerrådet under 2024, valde man att inte bjuda in de självstyrande områdena till sommarmötet då det skulle handla om utrikes- och säkerhetspolitik. Även Färöarnas lagman har varit kritisk till beslutet.

I ett inlägg på sociala medier dagen före mötet upprepar han kritiken mot de nordiska ledarna och anklagar dem för att skapa ett A- och B-lag.

”Hur svårt kan det vara att behandla en vän likvärdigt?”, skriver han.

Efter pressträffen kommenterade Norges statsminister Jonas Gahr Støre Färöarnas och Grönlands beslut att inte delta på mötet.

– Det är deras val. Jag tänker alltid att det är klokt att vara närvarande. Man uppnår mer genom att delta i en diskussion än att stå utanför, men jag har respekt för deras val, sade han till Altinget. 

Jag betraktar oss som åtta jämlika partners

Mette Frederiksen
Danmarks statsminister

Frederiksens uppmaning: Ge Grönland fullt medlemskap

Mette Frederiksen menar att det är extremt viktigt att Färöarna och Grönland välkomnas i det nordiska samarbetet.

– De är en del av Norden. Jag betraktar oss som åtta jämlika partners och länder som har en lång historia tillsammans, säger hon.

I ett brev som den danska statsministern skrivit till statsministrarna i Sverige, Norge, Finland och Island meddelar Frederiksen att Danmark ställer sig bakom Färöarnas och Grönlands önskan om en ändring av Helsingsforsavtalet, det nordiska samarbetets ”grundlag”, som ska diskuteras i Island under Nordiska rådets pågående session i Reykjavik.

– Vi stöttar Färöarnas och Grönlands ansträngningar. Vi skulle vilja se att de representeras i det nordiska samarbetet som jämlikar. Jag tror inte bara att det är en möjlighet, utan det är en nödvändighet att förändra Helsingsforsavtalet för att säkerställa att alla åtta länder sitter vid bordet, säger Frederiksen.

Altinget har tagit del av brevet där Mette Frederiksen skriver att det nordiska samarbetet bygger på likvärdighet mellan alla länder.

”Den danska regeringen stödjer därför att Helsingforsavtalet ändras på så sätt att Färöarna och Grönland kan uppnå fullt medlemskap, så långt som det är förenligt med Färöarnas och Grönlands författningsmässiga status”, står det.

Färöisk forskare: Aldrig blivit av innan

Huruvida Mette Frederiksens besked får någon effekt är för tidigt att säga. Det menar Heini í Skorini som är lektor på Färöarnas universitet.

”Vi känner till exempel till det svenska motståndet och därför kan denna positiva signal till Färöarna och Grönland också bli en omgång av signalpolitik utan kostnad", skriver han i ett mejl till Altinget.

Det är inte heller första gången som en dansk socialdemokratisk statsminister ställer sig bakom färöiskt och grönländskt medlemskap i Nordiska rådet, påpekar han.

”Redan på 1980-talet talade Anker Jørgensen om ett självständigt färöiskt och grönländskt medlemskap i Nordiska rådet, men det blev aldrig av. Därför borde de andra länderna nu meddela vad de tycker om att ändra Helsingforsavtalet, så att Färöarna och Grönland kan ha ett självständigt medlemskap”.

På torsdag ska ett förslag från Nordiska rådets presidium om att uppdatera Helsingsforsavtalet och se över frågan om de självstyrande områdenas deltagande behandlas av parlamentariker från alla de åtta länderna. Grönland, Färöarna och Åland är representerade i rådet, den parlamentariska delen av samarbetet, genom det danska och finska medlemskapet.

Altinget har sökt statsminister Ulf Kristersson (M) om Färöarnas beslut att inte delta vid tisdagens möte.

Läs också

Altingets resa till Island har bekostats av Nordiska rådet. Bevakningen baseras dock helt på redaktionella beslut utan Nordiska rådets insyn.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Jonas Gahr Støre

Statsminister Norge
Institut d'études politiques de Paris

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024