Debatt

L: Dags att ompröva gamla trossatser

Sverige har en dysfunktionella bostadsmarknad, enligt OECD. Det är ett av Sveriges största problem. Men vi liberaler tror att utvecklingen går att vända – så länge vi vågar ompröva gamla sanningar. Det skriver Patrik Karlson (L), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson.

Patrik Karlson (L), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson. Bland annat vill Liberalerna införa statliga startlån för bostadsköpare. 
Patrik Karlson (L), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson. Bland annat vill Liberalerna införa statliga startlån för bostadsköpare. Foto: Riksdagen, Tomas Oneborg/SvD/TT
Patrik Karlson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De senaste åren har debatten i svensk offentlighet handlat mycket om det ökade våldet vilket i sig också har medfört att segregationen och särskilt utsatta områden har hamnat i ett större fokus än tidigare.

Orsakerna till nyss nämnda problem är flera men en central del är brist på resurser till skolan och för dålig introduktion till det svenska samhället, därför genomför vi nu en omläggning av skolpolitiken med större fokus på läsning, kunskap och ordning och reda i klassrummen. Men en annan del som bidrar stort till problematiken som en allt större segregation utgör, det är vår bostadsmarknad.

Det går att vända utvecklingen 

I OECD:s årliga granskningar pekas Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad ut som ett av vårt lands största strukturproblem.

Men Liberalerna anser att utvecklingen går att vända, det gäller bara att ha kraften att orka ompröva gamla trossatser. 

Den generella bostadspolitiken, med ett kommunalt planmonopol, hyresreglerade bostäder och komplicerade byggregler, ger inte de med minst plånbok en god bostad. Som det svenska bostadssystemet i dag är utformat skapar det en boendesegregation där de allra mest köpsvaga samlas i utsatta områden.

Men Liberalerna anser att utvecklingen går att vända, det gäller bara att ha kraften att orka ompröva gamla trossatser.

Vi tror på ett inkluderande samhälle där födelseort, ålder eller etnisk härkomst inte ska påverka ens möjligheter att följa sina drömmar. Arbetet mot segregation står högt upp på vår agenda och några av Liberalernas förslag för att öka den sociala rörligheten är följande.

Här Liberalernas förslag:

  • Fler ska kunna äga sitt boende. Hälften av bostäderna i de områden som i dag är utsatta ska bestå av ägda boendeformer. Människor ska ha rätten att själva bestämma om de föredrar att bo i en hyresrätt eller en ägd boendeform. I de utsatta områdena dominerar hyresrätten, som också är den dyrare boendeformen. Fler bostadsrätter och äganderätter behöver byggas, och skapas genom ombildning av hyresrätter i utsatta områden.
  • Bryt bidragsberoendet – arbetslinjen ska gälla alla. En central del för att vända utvecklingen i de utsatta områdena är att fler människor försörjer sig själva. Arbetet med att permanent sänka marginalskatterna för personer som går från bidrag till jobb, måste fortsätta. Friheten att ha en egen lön stärker individens självbestämmande och möjligheten att lägga undan pengar till sitt första boende.
  • Avskaffa det skärpta amorteringskravet. Det skärpta amorteringskravet höjer trösklarna in på bostadsmarknaden, framförallt för förstagångsköpare, och gör att banker låter färre låna till att köpa bostad. Därför behöver det skärpta amorteringskravet avskaffas så att fler ska tillåtas bo i den boendeform som långsiktigt är billigast.
  • Statliga startlån för bostadsköpare. Vissa personer med god betalningsförmåga och tillräckligt med kapital till en insats beviljas ändå inte lån från banken för att köpa en första bostad. Ett begränsat statligt startlån skulle kunna komplettera ett banklån vid en första bostad, så att fler ges möjlighet att köpa en bostad. Ett sådant startlån behöver vara förknippat med tillräcklig kreditprövning, med förebild bland annat från det norska systemet, för att garantera att systemet är långsiktigt hållbart, och inte riskerar att sätta enskilda människor i en skuldfälla eller skada det finansiella systemet.
  • Inför behovsbostäder som fördelas efter behov. Fler grupper som annars faller mellan stolarna, exempelvis våldsutsatta kvinnor, måste få chans till värdigt boende. I dag krävs det socialt och ekonomiskt kapital för att få en hyresrätt eller en bostadsrätt. En ny boendeform, som fördelas genom en social kvot i förmedlingen av kommunala hyresrätter, skulle sänka trösklarna och ge fler chansen till en bostad. Behovsbostäder ska inte bidra till att den ofrivilliga segregationen i Sverige ökar. Genom att placera alla behovsbostäder utanför utsatta områden skapar vi förutsättningar att på riktigt motverka boendesegregationen och få en bättre fungerande mångfald i alla stadsdelar.

Temadebatt: Hur löser vi bostadssegregationen?

Altinget Debatt har ställt frågan till samtliga bostadspolitiska talespersoner för partier i Sveriges riksdag – som får svara på frågan i en debattartikel. Varje parti får utveckla sin syn på frågan och hur man vill lösa den rådande situationen. 

Här är partiernas, som valt att debattera, svar:

20 juni

SD: För att öka trivseln kan miljonprogrammen behöva rivas 

- V: Cynisk eller verklighetsfrånvänd, Andreas Carlson? 

25 juni

S: Statligt fastighetsbolag kan lösa bostadskrisen 

- MP: Mötesplatser och samarbete – inte visitationer och angiveri

27 juni

- M: Avskaffa avdragsrätten fördyra blancolånen

6 augusti

L: Dags att ompröva gamla trossatser  


Listan uppdateras allt eftersom debattartiklarna publiceras. 

Nämnda personer

Patrik Karlson

Riksdagsledamot (L)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024