MP: Mötesplatser och samarbete – inte visitationer och angiveri
I EU-valrörelsen var flera partiers högsta prioritet att sätta gränser och bygga murar. Miljöpartiet vill se motsatsen, inte minst när det gäller en politik för att minska den boendesegregation som i dag förstärker klyftor och polarisering mellan människor. Utanförskapet börjar med bostaden. Det är inte ett Sverige som vi vill se. Det skriver Katarina Luhr (MP), bostadspolitisk talesperson.
Katarina Luhr
Riksdagsledamot (MP), bostadspolitisk talespersonIntegration bygger på att människor får möjlighet att mötas. För att detta ska ske måste det finnas mötesplatser och tillfällen där människor med olika bakgrund och på olika platser i livet kan mötas. Att skapa bostadsområden präglade av olika typer av bostäder, som hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor, ger fördelar.
Genom att människor med olika inkomst, ålder, bakgrund och yrken lever ett liv tillsammans får alla en mer likvärdig tillgång till olika välfärdstjänster, allt från förskola, skola och äldrevård, till kollektivtrafik, sociala aktiviteter, parker och kultur, vilket ger mer jämlika livschanser på sikt.
Mer rörelse på olika tider på dygnet skapar dessutom mer trygghet. Butiker, caféer och andra verksamheter gynnas också av en bred bukett av människor med olika behov vilket i sig skapar en mer varierad och trivsam boendemiljö.
Med tillit vinner samhället
Blandade bostadsområden behöver också planeras med platser för att träffas, umgås och lära känna varandra. Trygga bostadsområden där man kan handla, sporta, leka och umgås skapar förutsättningar för möten som kan öka förtroendet mellan människor och därmed ge människor chansen att känna sig hemma. Med bibliotek, lekplatser och parker, tillsammans med hembygdsgårdar, lokaler och sportplatser för lokala föreningar skapas mötesplatser för fler. När människor möts ökar den mellanmänskliga tilliten och samhället vinner.
Regeringens värsta bostadspolitiska misslyckande är tvärniten i bostadsbyggandet. Vi behöver åtgärder för att få fart på byggandet igen.
Tryggheten behöver öka där den brister i dag. Miljöpartiet vill se en trygghetspeng som fastighetsägare i brottsutsatta områden kan söka. Vi skiljer oss mot regeringen, som föreslår att hyresgästerna själva ska bekosta säkerhetsåtgärder genom höjd hyra.
Drabbar alla bostadssökande
I värsta fall leder Tidöpolitiken till en ännu mer utbredd segregation där de mest utsatta grupperna tvingas till boenden i än mer utsatta områden med lägre hyror och mer kriminalitet. Med vår politik behöver inte hyran höjas för hyresgästerna, samtidigt som bidrag kan gå till de fastighetsägare som är i störst behov av trygghetsåtgärder.
Hela samhället vinner på minskad segregation. Vi behöver därför en god planering för nya bostadsområden men också skärpta krav på befintliga områden. Nedgångna bostadsområden behöver ett lyft, utan renovräkningar. Gamla fastigheter behöver stöd för renoveringar, energieffektivisering och klimatanpassning, för att skydda dem som i dag bor där från hälsoskadlig inomhusmiljö, skador på fastigheterna och ökade elkostnader.
Regeringens värsta bostadspolitiska misslyckande är tvärniten i bostadsbyggandet. Vi behöver åtgärder för att få fart på byggandet igen. Det är svårt att bygga bort segregationen i ett land där sju byggföretag går i konkurs varje dag. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) måste agera. Efter ett snabbt nedmonterat investeringsstöd finns i krisen inga nya åtgärder på plats vilket drabbar alla bostadssökande hårt.
Ny bostadsförsörjningslag
Att ens komma in på bostadsmarknaden och få sin första trygga bostad är i dag en utmaning för många. Vi anser att det behövs en ny bostadsförsörjningslag, en nationell plan för bostadsförsörjning och ett nytt mål för en bostadsförsörjning som gynnar jämlika uppväxtvillkor samt motverkar boendesegregation och hemlöshet. Förslag för detta finns redan framtagna i utredningen ”sänk tröskeln till en god bostad”.
Miljöpartiet vill att alla ska ges bättre möjligheter till ett boende som passar deras behov genom livet. Vi vill därför bygga fler överkomliga hyresrätter och studentboenden i villaområden men också bygga fler bostadsrätter och småhus i områden där de flesta bor i hyresrätt i dag.
Den politiska diskussionen i dag handlar mycket om att ställa småhus mot hyresrätter i stället för att planera för olika boendeformer. Detta är lika dumt som att ställa människor mot människor. Vi behöver fler boendeformer, inte färre. Vi behöver mötesplatser, samarbete och förtroende mellan människor, inte visitationszoner, angiverilagar och vräkningar utan möjligheter till rättelse.
Om vi vill ha ett Sverige som håller ihop behöver vi också leva tillsammans. För oss miljöpartister är det en ekvation som tydligt går ihop.
Altinget Debatt har ställt frågan till samtliga bostadspolitiska talespersoner för partier i Sveriges riksdag – som får svara på frågan i en debattartikel. Varje parti får utveckla sin syn på frågan och hur man vill lösa den rådande situationen.
Här är partiernas, som valt att debattera, svar:
20 juni
- SD: För att öka trivseln kan miljonprogrammen behöva rivas
- V: Cynisk eller verklighetsfrånvänd, Andreas Carlson?
25 juni
- S: Statligt fastighetsbolag kan lösa bostadskrisen
- MP: Mötesplatser och samarbete – inte visitationer och angiveri
27 juni
- M: Avskaffa avdragsrätten fördyra blancolånen
Listan uppdateras allt eftersom debattartiklarna publiceras.