Debatt

Replik: Statligt fastighetsbolag undergräver fastighetsmarknaden

Socialdemokraternas lösning på bostadssegregationen skulle inte lösa något problem – utan än värre skapa fler. Det skriver Mikael Eskilandersson (SD), bostadspolitisk talesperson. 

”Staten ska agera för reformer, men inte agera fastighetsägare”, skriver Mikael Eskilandersson (SD) i en replik.
”Staten ska agera för reformer, men inte agera fastighetsägare”, skriver Mikael Eskilandersson (SD) i en replik.Foto: Tim Aro/TT, Faksimil/Altinget
Mikael Eskilandersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Socialdemokraterna lyfter fram sitt förslag om att inrätta ett statligt fastighetsbolag, som det främsta verktyget för att bygga bostäder och motverka bostadssegregation. 

Det är viktigt att bryta segregationen som S genom sin ansvarslösa migrationspolitik bär ansvaret för. Sanningen är den att ett statligt fastighetsbolag inte löser utan skapar problem. Det är endast ett sätt att på typiskt socialistiskt maktfullkomligt sätt ta över och förgöra både det kommunala självstyret, kommunernas bostadsförsörjningsansvar och de befintliga allmännyttiga och privata fastighetsbolagen.

Tveksamma till förslaget 

Exempelvis Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta var tveksamma till förslaget redan då det lades fram år 2022, med argument såsom att ett statligt fastighetsbolag inte kan göra något som inte allmännyttiga och privata redan gör i dag. Många andra aktörer är också bättre på att driva fastighetsbolag än staten, och allmännyttiga fastighetsbolag arbetar redan med utveckling av bostadsområden. Kritiker har menat att det som behövs är mer samverkan mellan samhällsaktörer för att motverka segregation.

Vi i Sverigedemokraterna har sedan tidigare föreslagit att utreda om rotavdrag för hyresrätter och skattefria underhållsfonder kan införas. 

En utredning tillsatt av regeringen med stöd av Sverigedemokraterna pågår, om åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön, där ökad samverkan mellan det offentliga och fastighetsägare är centralt i direktivet. Syftet är att stärka trygghet, attraktivitet och det lokala näringslivet, samt även att sätta in insatser för ökad trygghet och brottsförebyggande åtgärder i den byggda miljön. Detta ligger väl i linje med det förslag Sverigedemokraterna länge drivit om att skapa en nationell handlingsplan för utsatta områden, för strategisk, stöttande och preventiv stadsbyggnadsutveckling med konkreta åtgärder för att få till säkerhet och trygghet.

Vidare pekar kritiker till införande av statligt fastighetsbolag på att långsiktiga regler behövs för befintliga aktörer. Vi i Sverigedemokraterna har sedan tidigare föreslagit att utreda om rotavdrag för hyresrätter och skattefria underhållsfonder kan införas. Detta skulle förbättra möjligheter för befintliga fastighetsbolag att stärka långsiktigt arbete med underhåll.

Staten ska inte ta över  

Fastighetsbolag ska agera för god förvaltning och utveckling av bostäder, samhället ska ge incitament för detta, staten ska agera för reformer, men inte agera fastighetsägare. Det finns dessutom inte belägg för att staten genom ett bolag skulle kunna bryta segregation. S ägnar sig åt rent önsketänkande.

Läs tidigare inlägg i debatten

S: Statligt fastighetsbolag kan lösa bostadskrisen

I dag lever vi mer åtskilda än någonsin. Det är avgörande att bryta bostadssegregationen. Det gör vi endast genom att bygga samhällen för alla – inte en bostadsmarknad som fungerar för några. Det skriver Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson.

Att bostadsbyggande stannat av beror som vi alla vet på det pressade ekonomiska läget, med bland annat minskad köpkraft för hushållen, ränteläget och höga byggmaterialpriser, inte ansvarslöshet hos kommuner såsom S menar. När det gäller åtgärder för ökat byggande och fler bostäder är mycket på gång från regeringen med stöd av Sverigedemokraterna. Det gäller exempelvis åtgärder för ökat småhusbyggande samt höjt bolånetak och hyrköpsmöjligheter, regelförenklingsåtgärder, förenklad privatuthyrning, höjning av rotavdraget och hyresgarantier till barnfamiljer i kommunerna.

Att inrätta ett statligt fastighetsbolag och därmed rasera möjligheterna för kommunala och privata fastighetsbolag, löser varken segregationen eller bostadsbyggandet. Staten bör ge riktlinjer och incitament mot segregation och för bostadsplanering, inte ta över eller sänka marknaden för fastighetsaktörer.

Temadebatt: Hur löser vi bostadssegregationen?

Altinget Debatt har ställt frågan till samtliga bostadspolitiska talespersoner för partier i Sveriges riksdag – som får svara på frågan i en debattartikel. Varje parti får utveckla sin syn på frågan och hur man vill lösa den rådande situationen. 

Här är partiernas, som valt att debattera, svar:

20 juni

SD: För att öka trivseln kan miljonprogrammen behöva rivas 

- V: Cynisk eller verklighetsfrånvänd, Andreas Carlson? 

25 juni

S: Statligt fastighetsbolag kan lösa bostadskrisen 

- MP: Mötesplatser och samarbete – inte visitationer och angiveri

27 juni

- M: Avskaffa avdragsrätten fördyra blancolånen

6 augusti

- L: Dags att ompröva gamla trossatser


Listan uppdateras allt eftersom debattartiklarna publiceras. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024