Debatt

M: Avskaffa avdragsrätten för dyra blancolån

I Moderaternas Sverige ska alla våga drömma om ett eget boende. Därför har regeringen lagt fram ett batteri av olika förslag – för att kunna bryta segregationen. Det skriver David Josefsson (M), bostadspolitisk talesperson.

David Josefsson (M), bostadspolitisk talesperson. I Moderaternas Sverige ska alla kunna drömma om en bostad, skriver riksdagsledamoten. 
David Josefsson (M), bostadspolitisk talesperson. I Moderaternas Sverige ska alla kunna drömma om en bostad, skriver riksdagsledamoten. Foto: Riksdagen, Janerik Henriksson/TT
David Josefsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ökad tillväxt. I Moderaternas Sverige vågar alla drömma om ett eget boende. Studenter ska kunna påbörja drömutbildning i en ny stad utan att boendefrågan är ett hinder.

Tryggheten i bostadsområden ska stärkas och det kommer bli lättare att vräka kriminella hyresgäster. Förutsättningarna för en våldsutsatt hyresgäst att överta ett hyreskontrakt vid en uppsägning ska stärkas.

Hemmaboende mot sin vilja 

26 procent av Sveriges unga vuxna är hemmaboende mot sin vilja. Det är unga vuxna som inte kan inleda vuxenlivet, påbörja studier eller familjelivet på grund av brist på bostäder som uppfyller behovet oavsett skede i livet. För att ta sig in på bostadsmarknaden krävs antingen rika föräldrar med möjlighet att köpa en bostadsrätt eller en kötid uppåt tio år för att få en hyresrätt i storstäderna. Två alternativ som stänger ute människor från bostadsmarknaden och skapar segregation.

Det är angeläget att möjliggöra för fler att äga sitt boende, det ger individen större inflytande och rådighet att utforma bostaden efter eget önskemål och behov. 

Bostadsområden tillhör de skötsamma och tryggheten ska upprätthållas i och utanför bostaden. De som lever ett hederligt liv ska inte behöva möta tvivelaktiga personer i trappuppgången eller känna oro för att drabbas av gängkonflikternas konsekvenser.

Den moderatledda regeringen har sedan valet 2022 fört en politik för att öppna upp bostadsmarknaden för alla, skapa fler upplåtelseformer och upprätthålla tryggheten i våra bostadsområden.

Så får vi variation på boendeformer 

Regeringen sjösätter reformer för att underlätta nybyggnation, regelförenklingar och satsningar för att bättre nyttja befintligt bestånd. Ett uppdrag har ålagts en särskild utredare att överväga en utvidgning av systemet med ägarlägenheter samt en lagreglerad modell för hyrköp av bostäder. Det är angeläget att möjliggöra för fler att äga sitt boende, det ger individen större inflytande och rådighet att utforma bostaden efter eget önskemål och behov. 

Utvidgade regler för ombildning av befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter är ett sätt att få en variation av boendeformer utan att nya bostäder behöver byggas. Utvidgningen skulle bidra till att fastighetsägare genom försäljningen frigör kapital som kan användas för underhåll och upprustning av sitt återstående hyresbestånd eller för att genomföra andra bostadsinvesteringar.

På så sätt skapas attraktiva bostadsområden och det är gynnsamt för integrationen.

Ett förslag som skulle hjälpa förstagångsköpare 

En lagreglerad modell för hyrköp av bostäder kan tjäna som ett komplement till de höga bostadspriserna och kravet på eget kapital som insats vid bostadsköp. Genom hyrköp har hyresgästen möjlighet att bo i sin hyresrätt och spara kapital för att sedan i framtiden äga sin bostad och det utan att behöva flytta.

Altingets gratis nyhetsbrev

Vidare föreslår den moderatledda regeringen höjt bolånetak. Förslaget är en höjning från dagens 85 till 90 procent. Det ger människor och framför allt förstagångsköpare möjlighet att köpa en bostad. För att minska hushållens behov av dyra blancolån föreslår regeringen vidare att avdragsrätten för blancolånen avskaffas.

Den moderatledda regeringen har konkreta förslag för en mer flexibel bostadsmarknad och sänkt tröskel in. Med den förda politiken blir bostadsområden trygga, segregationen minskar och integrationen ökar.

Temadebatt: Hur löser vi bostadssegregationen?

Altinget Debatt har ställt frågan till samtliga bostadspolitiska talespersoner för partier i Sveriges riksdag – som får svara på frågan i en debattartikel. Varje parti får utveckla sin syn på frågan och hur man vill lösa den rådande situationen. 

Här är partiernas, som valt att debattera, svar:

20 juni

SD: För att öka trivseln kan miljonprogrammen behöva rivas 

- V: Cynisk eller verklighetsfrånvänd, Andreas Carlson? 

25 juni

S: Statligt fastighetsbolag kan lösa bostadskrisen 

- MP: Mötesplatser och samarbete – inte visitationer och angiveri

27 juni

- M: Avskaffa avdragsrätten fördyra blancolånen


Listan uppdateras allt eftersom debattartiklarna publiceras. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024