Debatt

Låt Jönköping University bli Jönköpings universitet

Jönköping University står sig starkt vid flera internationella jämförelser. Det är dags att staten fullföljer ambitionerna för Jönköping University och upphöjer lärosätet till ett universitet, skriver tre S-ledamöter. 

Den socialdemokratiska regeringens satsning att utöka antalet högskoleplatser inom Kunskapslyftet var betydelsefull. Tyvärr har nuvarande regering minskat ambitionerna när Sverige och delar av världen befinner sig i en lågkonjunktur, skriver debattörerna.
Den socialdemokratiska regeringens satsning att utöka antalet högskoleplatser inom Kunskapslyftet var betydelsefull. Tyvärr har nuvarande regering minskat ambitionerna när Sverige och delar av världen befinner sig i en lågkonjunktur, skriver debattörerna.Foto: Mikael Fritzon/TT
Carina Ödebrink
Azra Muranovic
Johanna Haraldsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vårt land står inför stora utmaningar att, i konkurrens med andra, producera värden som innebär att förutsättningarna för att bibehålla och utveckla vårt välfärdssamhälle stärks. Ekonomisk tillväxt är regional till sin karaktär och gynnas av tillgång till kompetens. Med detta som bakgrund är det viktigt att forsknings- och utbildningspolitiken kopplas samman med regional- och näringspolitiska målsättningar.

Den socialdemokratiska regeringens satsning att utöka antalet högskoleplatser inom Kunskapslyftet var betydelsefull. Tyvärr har nuvarande regering minskat ambitionerna när Sverige och delar av världen befinner sig i en lågkonjunktur.

I tider som präglas av stora förändringar och säkerhetspolitisk oro är akademins betydelse än viktigare för att främja kritiskt tänkande, faktagranskning och skapa ny kunskap.

I tider som präglas av stora förändringar och säkerhetspolitisk oro är akademins betydelse än viktigare för att främja kritiskt tänkande, faktagranskning och skapa ny kunskap.

I dag har vi tre storstadsregioner i landet som växer, men en stor del av svenskt näringsliv och offentliga verksamheter finns i andra regioner, runt medelstora kommuner. Jönköpings län är, efter de tre storstäderna, Sveriges fjärde största exportlän med Jönköpings kommun som den nionde största kommunen i landet. Länet domineras av tillverkningsindustrin, där drygt 25 procent av de sysselsatta arbetar, enligt Arbetsförmedlingens rapport över arbetsmarknaden i länet. Inget annat län i Sverige har så hög andel sysselsatta inom industrin.

En nationell angelägenhet

Den långsiktiga uppbyggnaden av forskningskapacitet vid Jönköping University, särskilt inom teknik och it för små och medelstora företag, är därför en nationell angelägenhet. Näringslivet står precis som hela samhället inför stora utmaningar när det gäller den gröna omställningen. Här står både det lokala näringslivet och Jönköping University väl rustade inför de nödvändiga förändringar som behöver genomföras om regeringen bara levererar en högre ambition och tydligare satsningar på forskning för framtidens jobb.

Jönköping University är ett lärosäte med en unik profil av internationalisering och entreprenörskap. Globalt konkurrenskraftig kunskap och kompetens med lokal handlingskraft bidrar i hög utsträckning till länets och samhällets utveckling.

Andelen högutbildad arbetskraft i privat sektor i Jönköpings län ligger under det nationella genomsnittet. Detta gäller särskilt inom ekonomi, juridik, it och teknik. I Jönköpings arbetsmarknadsregion behövs rejäla investeringar i uppbyggnad av näringslivsorienterad forsknings- och lärarkompetens vid lärosätet.

Program som tillhör världstoppen

Jönköping University står sig starkt vid flera internationella jämförelser. Det bidrar både till regional tillväxt och till forskning som får internationell genomslagskraft – både i Europa och i övriga världen. Det visar sig inte minst genom utnämningen till att vara en del av 50 Europauniversitet. Där utgångspunkten är att länka samman europeiska lärosäten för att främja högre kvalité och mer utbyte för både forskare och studenter. Förutom att vara ett Europauniversitet visade det sig nyligen att ett av masterprogrammen på Jönköping International Business School tillhör den absoluta världstoppen.

Jönköping University står sig också väl i jämförelse med existerande högskolor och nya universitet, vilket tydligt visas i statens fördelning av basanslag i förhållande till prestation. Den tidigare socialdemokratiska regeringens satsningar på utbildning och forskning, tillsammans med Jönköping Universitys strategiska arbete, ger stor utväxling för varje skattekrona. Utifrån detta vore det önskvärt att staten övervägde att fullfölja ambitionerna för Jönköping University och upphöjer lärosätet till ett universitet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024