Skattesplittring i oppositionen: ”Vi är varandras motpol”

Ska skatterna höjas eller sänkas? Den rödgröna oppositionen är splittrade i frågan som kan bli avgörande för ett budgetsamarbete efter nästa val.

Centerpartiet välkomnar flera av regeringens skattesänkningar i budgeten för nästa år. Men hur väl rimmar det med ett framtida rödgrönt samarbete?
Centerpartiet välkomnar flera av regeringens skattesänkningar i budgeten för nästa år. Men hur väl rimmar det med ett framtida rödgrönt samarbete?Foto: Jakob Åkersten Brodén, Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Nästan hälften av reformutrymmet i förslaget till budget för nästa år läggs på sänkta skatter, bland annat genom ett nytt jobbskatteavdrag, lägre bensinskatt, sänkt skatt på sparande och lägre marginalskatt.

Men medan regeringen och Sverigedemokraterna har behövt komma överens finns stora skillnader i oppositionens förslag. Det gäller inte minst en grundsten i statens budget – skatterna. 

Centerpartiet välkomnar flera av de aviserade skattesänkningarna och föreslår också ytterligare jobbskatteavdrag för de med lägre inkomster.

Ungdomsförbundets ordförande Caroline von Seth är nöjd med både sitt partis förslag och de skattesänkningar som regeringen meddelat.

– För mig spelar det ingen roll om det är moderater eller centerpartister som sänker skatten. Jag tycker att det är kul att regeringen nu faktiskt presenterar borgerliga budgetar, för det är inte det vi har sett tidigare under mandatperioden, säger hon till Altinget. 

Jag blir förvånad att det spretar på det sättet när det finns väldigt tydliga samhällsproblem

Ali Esbati
Vänsterpartiets förra ekonomisk-politiska talesperson

Vänsterpartiet vill i stället se skattehöjningar på 60 miljarder kronor nästa år. Precis som S och MP vill partiets se en bankskatt. Men medan S föreslår en bred skattesänkning vill V höja skatten för personer med en inkomst över 45 000 kronor i månaden, och sänka den för bland annat sjuka och arbetslösa.

– Jag har väldigt svårt att se hur ett parti som är marknadsekonomiskt lagt som Centerpartiet faktiskt ska kunna samarbeta med ett socialistiskt parti som Vänsterpartiet. Vi är varandras motpol i ekonomisk politik, säger Caroline von Seth som bland annat är kritisk till Vänsterpartiets höjning av a-kassan. 

Caroline von Seth
Caroline von Seth Foto: Cuf

Ali Esbati var Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson fram till årsskiftet.

– På ett sätt är det överraskande att Centerpartiet är så fast i en del idéer om vad man ska göra, att man fortfarande vill sänka arbetsgivaravgifter och avveckla det som finns av arbetsmarknadspolitiken. Jag blir förvånad att det spretar på det sättet när det finns väldigt tydliga samhällsproblem, säger han till Altinget.

– Ska det finnas en mening med att samla en opposition mot dagens mycket radikala högerregering så behöver det synas i den ekonomiska politiken på ett helt annat sätt. 

Efter att ha tagit del av Centerpartiets budgetförslag ser Ali Esbati dock tendenser till att partiet närmar sig de övriga rödgröna.

– Jag tycker ändå att det är lite färre områden där C lägger en helt verklighetsfrånvänd budget. Man gör det inte över hela linjen, utan man har de här avgiftssänkningarna som en snuttefilt. Sen tycker kanske inte jag att Centerpartiets klimatpolitik är den bästa eller mest effektiva, men det finns en ambition som är helt annorlunda från regeringens, säger han.

Jag tycker inte att det är Centerpartiets ansvar att lösa regeringsfrågan

Caroline von Seth
Cuf-ordförande

Kommer partierna kunna enas? 

Med två år kvar till valet menar både Caroline von Seth och Ali Esbati att det är viktigt att partierna går till val på den politik de står för. Förhandlingarna, om det finns stöd från väljarna, inleds först efter valet.

– Jag tycker inte att det är Centerpartiets ansvar att lösa regeringsfrågan, säger von Seth.

Ali Esbati lyfter fram vikten av en gemensam problembild.

– Om man utgår från behoven i kommunerna, de konkreta investeringsbehoven och behovet av att genomföra klimatomställningen så tror jag att det är möjligt att ge och ta för att komma framåt. Sen får man se vad valresultatet ger för möjligheter. Det är minst lika viktigt vad Socialdemokraterna vill, säger han.

Exakt hur skattepolitiken ser ut i detalj tror jag inte är heligt

Ali Esbati
Vänsterpartiets förra ekonomisk-politiska talesperson

Det finns ett särskilt viktigt ansvar för den som är statsministerkandidat att ta diskussionen om vilken väg Sverige behöver ta i den ekonomiska politiken, menar den tidigare ekonomisk-politiska talespersonen.

– Om man vill få bort den här regeringen ska man vara beredd att agera för att samla oppositionen runt en annan politik. Men när jag tittar på Socialdemokraternas budgetförslag ser jag att även S har en resa att göra, säger Ali Esbati och hänvisar till Kommunals kritik om att satsningarna på kommun- och regionsektorn inte är tillräckliga.

Läs också

Caroline von Seth tror att det är enklare att rubba på S än V.

– Socialdemokraterna är lättare att övertyga om att sänka skatten. De vill sitta vid makten och Centerpartiet lyckades få med sig S på skattesänkningar i januariavtalet, så jag ser inte varför det inte skulle funka igen. 

”Kan inte räkna med våra röster”

Vänsterpartiet har än så länge aldrig suttit i en regering. Enligt Ali Esbati är det självklart för ett parti att söka regeringsmakten. Men det kan inte ske på vilka villkor som helst, säger han. 

Ali Esbati var Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson fram till januari i år.
Ali Esbati var Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson fram till januari i år. Foto: Jessica Gow/TT

Efter regeringskrisen 2021, som följde på att V stod utanför regeringssamarbetet, var Nooshi Dadgostar tydlig: Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Ali Esbati menar att det kommer behövas tydliga överenskommelser om den rödgröna sidan får majoritet efter nästa val. 

– Man kan inte räkna med Vänsterpartiets röster utan att partiet får inflytande. Vänsterpartiet har också ett ansvar gentemot sina väljare och medlemmar att driva den politik som de har lovat att göra. S har riktat in väldigt mycket av sin energi till att pleasa Centerpartiet som vill något helt annat.

Till skillnad från Caroline von Seth är Ali Esbati däremot inte lika negativt inställd till ett samarbete med Centerpartiet.

– På en bra politisk plattform kan jag tänka mig att de flesta partier kan vara acceptabla. Men med en dålig politisk plattform är det inte säkert att Vänsterpartiet är särskilt intresserade av att vara med, säger han.

– Exakt hur skattepolitiken ser ut i detalj tror jag inte är heligt. Även Vänsterpartiet har historiskt föreslagit skattesänkningar på en del områden. Sen går det inte att trolla, man måste ha en politik som stämmer överens med de samhällsproblem som man vill lösa. 

Läs också

Nämnda personer

Caroline von Seth

Förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf), ledamot i kommunfullmäktige Lidingö stad (C)
Lärarexamen (Stockholms uni., 2024)

Ali Esbati

Tidigare riksdagsledamot (V), tidigare ekonomisk-politisk talesperson
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024