Debatt

EU borde förhandla om ett digitalt avtal med USA

Det blir allt tydligare att den digitala handeln påverkas av geopolitiska spänningar och oenhetliga regler. EU både kan och bör förhandla om ett digitalt avtal med USA – oavsett vem som vinner det amerikanska presidentvalet i november. Det skriver Hannes Berggren, Kommerskollegiums expert på digital handel.

Det finns visserligen en stor oro kring hur den globala handelspolitiken kan påverkas om Donald Trump återigen blir president, men inom det digitala området finns faktiskt en möjlighet att förhandla om handelsliberaliseringar även under en ny Trump-administration, skriver debattören.
Det finns visserligen en stor oro kring hur den globala handelspolitiken kan påverkas om Donald Trump återigen blir president, men inom det digitala området finns faktiskt en möjlighet att förhandla om handelsliberaliseringar även under en ny Trump-administration, skriver debattören.Foto: TT/AP
Hannes Berggren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den globala handeln står inför allt större utmaningar som påverkar både säkerheten och konkurrenskraften. Dessutom ser vi hur den framväxande digitala ekonomin regleras i snabb takt av olika länder, vilket ibland leder till att den internationella handeln försvåras.

Med andra ord sker en fragmentering av den digitala ekonomin. Detta märks inte minst i relationen mellan EU och USA, två av världens största ekonomier och varandras viktigaste handelspartner. Trots EU:s och USA:s nära samarbete är digital handel ett område där regleringsskillnader och spänningar har lett till vad vi kallar ”friendmentation” – en onödig fragmentering mellan länder som annars borde vara naturliga samarbetspartner. Denna fragmentering skapar hinder för flödet av data och digitala tjänster mellan EU och USA, vilket i sin tur riskerar att bromsa tillväxt och försvåra teknologiskt samarbete i en tid då konkurrenskraft och ekonomisk säkerhet är av högsta prioritet för EU.

Förhandla ett digitalt handelsavtal

För att övervinna dessa hinder bör EU och USA inleda förhandlingar om ett modernt digitalt handelsavtal – oavsett vem som vinner presidentvalet i USA i november. Det finns visserligen en stor oro kring hur den globala handelspolitiken kan påverkas om Donald Trump återigen blir president, men inom det digitala området finns faktiskt en möjlighet att förhandla om handelsliberaliseringar även under en ny Trump-administration. Till exempel förhandlades några av USA:s mest ambitiösa digitala åtaganden – de som finns i det nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA och i USA:s bilaterala avtal med Japan – under Trumps tidigare mandatperiod.

Genom att analysera tidigare åtaganden som både EU och USA har gjort med andra handelspartners, föreslår vi att ett bilateralt avtal med USA skulle kunna inkludera de åtgärder som EU behöver för att stärka sin konkurrenskraft i AI-eran.

Ett digitalt avtal mellan EU och USA skulle kunna inspireras av Digital Economy Partnership Agreement (DEPA), som är ett digitalt handelsavtal framtaget av Singapore, Chile och Nya Zeeland. DEPA skapades för att komplettera förhandlingar inom WTO, där vissa framsteg har gjorts gällande digitala handelsregler, men där meningsskiljaktigheter fortfarande gör det svårt att nå enighet om några av de mest kritiska åtagandena för den digitala ekonomin.

Genom att analysera tidigare åtaganden som både EU och USA har gjort med andra handelspartners, föreslår vi att ett bilateralt avtal med USA skulle kunna inkludera de åtgärder som EU behöver för att stärka sin konkurrenskraft i AI-eran. Ett avtal skulle kunna innehålla bindande regler om dataflöden, skydd av källkod och regler som motverkar lokaliseringstvång för datalagring. Avtalet skulle också kunna inkludera viktiga samarbeten kring reglering av framväxande teknologier som AI och kvantteknologi.

Framtiden för EU och USA:s digitala relation

Den tillträdande EU-kommissionen bör därför söka förhandlingar om ett digitalt avtal med USA – oavsett vem som vinner det amerikanska presidentvalet i november. Ett digitalt avtal skulle kunna stärka de ekonomiska banden, samtidigt som det bidrar till att gemensamt adressera säkerhetsutmaningar inom det digitala området. Dessutom skulle det kunna bidra till att stabilisera relationen mellan EU och USA och fungera som en dörröppnare för vidare handelsförhandlingar mellan våra ekonomier.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024