Debatt

Regeringen riskerar att öppna för ökade kemikalieutsläpp

Det finns en medvetenhet och ett intresse, men det räcker föga om större utsläppare undslipper noggrann uppföljning och sanktioner för att uppfylla lagkraven i REACH, skriver Pär Dalheim, vd för Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten befarar att regeringens nerskärningar av budgeten hos Kemikalieinspektionen leder till att nödvändig uppföljning, implementering och kontroller enligt REACH och gällande lag minskar. <br>
Svenskt Vatten befarar att regeringens nerskärningar av budgeten hos Kemikalieinspektionen leder till att nödvändig uppföljning, implementering och kontroller enligt REACH och gällande lag minskar.
Foto: Wikimedia /AleWi
Pär Dalhielm
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Branschorganisationen Svenskt Vatten oroas av regeringens låga politiska ambitionsnivå för att skapa ett samhälle där kemikalier används utan att orsaka skador på hälsa och miljö. Think Pink-skandalen, där ett företag står åtalat för grovt miljöbrott misstänkt för att ha dumpat miljöfarligt avfall på över 20 ställen i landet, visar att tillsynsmyndigheterna måste få betydligt större möjligheter till uppföljning, kontroll och sanktioner. Annars riskerar Sveriges miljöambitioner att anpassas till ljusskygga företagares försåtliga genvägar förbi rådande lagstiftning.

Den organiserade brottsligheten söker ständigt och hittar alltid nya inkomstkällor. Lagstiftare och myndigheter får inte vara naiva och aningslösa. De måste därför alltid agera proaktivt för att förekomma och lagföra brottsutövare. Trots ökande insikter om farorna med skadliga kemikalier ser vi hur politiska beslut kan hota både folkhälsan, våra ekosystem och samhällets säkerhet

I sin nya budgetproposition väljer regeringen att minska förvaltningsanslagen till tillsynsmyndigheten Kemikalieinspektionen. Svenskt Vattens medlemmar, samtliga kommuner i Sverige, hanterar sin del och skyddar samhället genom att rena avloppsvatten och dricksvatten. VA-organisationerna är dock inte ensamma i arbetet med kemikalier. Stora delar av samhällsstrukturen är beroende av kemikalieanvändning. Många aktörer – företag, kommuner, regioner och privatpersoner – arbetar aktivt med att minska och optimera förbrukningen och mot utsläppen av samhällsfarliga kemikalier.

Passiv plakatpolitik

Det finns en medvetenhet och ett intresse, men det räcker föga om större utsläppare undslipper noggrann uppföljning och sanktioner för att uppfylla lagkraven i REACH, den EU-förordning som reglerar samhällsfarliga kemikalier och dess säkra användning. REACH-förordningen ger tydlig vägledning och EU-övergripande sanktionsmöjligheter för myndigheter att utföra inspektioner och uppföljande arbete. Om inte regelverket i REACH följs upp och efterlevs i en förväntad och hållbar utsträckning blir skyldigheten till reglering och förbud av kemikalieutsläppen en symbol för bakåtsträvande, passiv plakatpolitik där utrymme ges för ljusskygga aktörer.

Svenskt Vatten befarar att regeringens nerskärningar av budgeten hos Kemikalieinspektionen leder till att nödvändig uppföljning, implementering och kontroller enligt REACH och gällande lag minskar. Svenskt Vatten välkomnar EU-kommissionens krav på strängare övervaknings- och efterlevnadskrav av REACH. För att kraven ska ge effekt måste Kemikalieinspektionens möjligheter att utföra sitt myndighetsuppdrag – granska och införa sanktioner mot företag som inte uppfyller kraven på REACH – snarare öka och framför allt inte minskas.  

Inte perfekt utformad

REACH är inte perfekt utformad. Det finns till och med uppenbara brister, till exempel när det gäller förutsägbarhet och harmonisering mellan EU-länderna. Det kan leda till en onödigt långsam kemikalieomställning. Samtidigt har REACH i dess nuvarande form definitivt fördelar. Det har tagit år av förhandlingar och justeringar att uppnå dess nuvarande inriktning.

I en något snäv tolkning går det utläsa: utan REACH hade situationen varit värre i samtliga EU-länder avseende skador på hälsa och miljö. REACH fungerar hyfsat och det är som i snacket kring ”EU-familjen” – good enough är just good enough. Vinsterna har varit större än förlusterna, trots allt. Under förutsättning att den tillämpas och efterlevs.

REACH är en ryggrad

En revidering skulle säkerligen lösa en del av problemen, men samtidigt riskerar vi då att tappa momentum i den viktigaste utfasningen av alla, nämligen ”the universal-PFAS-restriction”. Svenskt Vatten noterar att i den nya kommissionen finns åtta kommissionärer, inklusive Sveriges kommissionär Jessika Roswall, som ansvarar för att planera, samordna och samarbeta kring de allmänna PFAS-restriktionerna. Det ger en fingervisning att kommissionen önskar en snabbare framdrift i beslutsprocessen för ett ”the universal-PFAS-restriction”.

REACH är en ryggrad i arbetet för ett samhälle där kemikalier används på ett säkert sätt. Därför borde kommissionen skärpa kraven på att alla medlemsstater verkställer sitt lagstadgade ansvar och säkerställer tillräckliga budgetanslag, så att myndigheter kan utföra tillsyn och lagföra företag som bryter mot REACH. Det skulle skapa en tydligare och mer harmoniserad kemikalieomställning i samtliga EU-länder och borga för konkurrenskraft på lika villkor. I väntan på det beslutet bör Sverige gå i bräschen och skapa förutsättningar för en långsiktig och effektiv efterlevnad av kraven, inte tvärtom. Först då kan vi skapa hållbara innovationer och ett robust samhälle.

Nämnda personer

Jessika Roswall

Kandidat till ny EU-kommissionär, ansvarig för miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi
jur. kand. (Uppsala uni., 2002)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024